Image Map

Wat met de niet-begeleide minderjarigen in het Maximilaanpark?

Naar aanleiding van de politieactie in het Maximiliaanpark en het Noordstation in Brussel deze ochtend, uiten we onze grote bezorgdheid over het lot van de meest kwetsbaren onder hen, waaronder heel wat minderjarigen.  Samen met andere organisaties zoals Child Focus, Minor Ndako, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Dokters van de Wereld, Ciré zijn we de afgelopen weken meermaals in het park geweest en hebben er gesproken met de vluchtelingen. Heel wat vluchtelingen bevinden zich in een precaire situatie, omdat ze minderjarig zijn of medische zorgen nodig hebben (zwangerschap).

Dienst vreemdelingenzaken vlakbij, en toch mijlenver

We ontkrachten ten stelligste de perceptie die door bepaalde regeringspartijen wordt verspreid: dat deze mensen niet willen blijven in België of alleen de UK als bestemming hebben.  Dat geldt slechts  voor een gedeelte van de vluchtelingen. Velen hebben echter schrik van officiële instanties omdat ze vrezen onmiddellijk te worden teruggestuurd. Ze gaan voort op geruchten over asielprocedures en beschikken niet over de juiste informatie.  Voor hen is het elke dag overleven en dan wordt het Verenigd Koninkrijk algauw het enige land dat nog overblijft. Ook over de asielprocedure in de UK circuleert heel wat foute informatie. Onze ervaring leert dat wie  wél voldoende geïnformeerd is, sneller bereid is om opvang te aanvaarden. Volgens de informatie die wij uit gesprekken haalden, verspreidt de Dienst VreemdelingenZaken (DVZ) in het Maximiliaanpark enkel folders over de terugkeerprocedure.

België is verplicht om minderjarige vluchtelingen actief op te sporen en (tijdelijk) onderdak te verlenen

Vzw Humain is erg  bezorgd over de situatie van de niet-begeleide minderjarigen en vrouwen.  De repressieve politie-aanpak van deze ochtend versterkt het angstgevoel. De niet-begeleide minderjarigen waar wij mee spraken, hebben totaal geen benul van wat hun mogelijkheden zijn.  België is trouwens wettelijk verplicht om niet-begeleide minderjarige vluchtelingen actief op te sporen. Ze hebben onvoorwaardelijk recht op een voogd, opvang, scholing, medische hulp, eventueel familiehereniging in België of een ander land.

Zo ook voor Hamza, een zestienjarige jongen uit Soedan.  Hij verblijft al enkele weken in Brussel. Hij heeft zich aangesloten bij een groepje jongvolwassenen met wie hij samen in het park slaapt. Hamza heeft familieleden in het Verenigd Koninkrijk. Toen we met Hamza praatten, had hij geen idee van de legale mogelijkheden om met zijn familie herenigd te worden. Het gebrek aan informatie en angst voor de Belgische en Britse overheid zetten hem ertoe aan om toch de gevaarlijke oversteek te maken, verscholen in een vrachtwagen of bus. Net als Hamza zijn er nog een tiental minderjarigen in het park die in dezelfde uiterst kwetsbare situatie verkeren.

Dan zijn er nog de getuigenissen van jongeren die in het park worden afgezet door mensensmokkelaars.  Zij hebben enkel weet van de verhalen die de smokkelaars hen vertelden, waarbij het Verenigd Koninkrijk altijd wordt voorgesteld als het land van melk en honing. Kinderen, tieners en jongeren hebben een enorme veerkracht, maar dergelijke leefomstandigheden grenzen  aan het onmenselijke.  Niet zelden worden ze verplicht ingeschakeld in de acties van mensensmokkelaars of zelfs mensenhandel.

 

Vzw Humain verzoekt de regering met aandrang om onmiddellijk werk te maken van de bescherming van de niet-begeleide minderjarigen. Daarnaast moet ze actief investeren in het verspreiden van de correcte en meest uitgebreide informatie over de asiel mogelijkheden in België. In het bijzonder vragen we de minister van Binnenlandse Zaken om de dagelijkse politieacties die erg intimiderend en vernederd worden bevonden, te staken.  Diverse hulporganisaties stelden officieel de vraag om een informatiepunt te mogen uitbouwen in het maximiliaanpark en kregen daarop een negatief antwoord. Als we denken in termen van oplossingen, dan is dat nu het meest dringende.

 

Gepubliceerd op 6 september 2017 door  Dirk Vandervelden, Sofie D'Hulster en Patrick Legein

Foto's:  vzw HUMAIN

Deel dit bericht via sociale media