Image Map

Vzw Humain pleit voor een informatie- en zorgpunt voor transitvluchtelingen aan onze kust

Vzw Humain pleit voor een informatie- en zorgpunt voor transitvluchtelingen aan onze kust
Daar kunnen ze dan terecht voor de juiste informatie over hun rechten en mogelijkheden. Nu draaien politieacties in de strijd tegen mensensmokkelaars te vaak uit op chaos, waardoor er zoals vannacht ook een dodelijk slachtoffer valt. Humain wil tegelijk dat smokkelaars hard aangepakt worden.  Als je politieacties inzet om smokkelbendes aan te pakken –wat op zich een hele goeie zaak is- maak je eigenlijk geen onderscheid meer tussen wie nu eigenlijk de smokkelaar is en wie bijstand nodig heeft, de vluchteling.  Niet alleen de vluchteling is op die manier in gevaar, ook de burger, die aan het rijden is en ook de vrachtwagenchauffeur bij wie smokkelaars aankloppen om mensen binnen te loodsen in de vrachtwagen."
 
ANGST EN CHAOS
Vzw Humain wil dat de transitvluchtelingen,, waar ook heel veel minderjarigen bijzijn, niet langer opgejaagd worden. Er moet een veilige plaats komen, een gedoogzone, waar vluchtelingen juist geïnformeerd worden over hun mogelijkheden. "Dat vermijdt angst en chaos, zoals dat gisteren (29/01/2018)  het geval was in Jabbeke." 

Een humanitaire HUB (zorg- en infopunt) biedt een humaan alternatief voor het huidige repressieve wegjaagbeleid van zowel de Franse als Belgische overheid.   Daar kunnen ze dan terecht voor de juiste informatie over hun rechten en mogelijkheden. De hub beschikt over een multidisciplinair hulpaanbod dat varieert van juridische begeleiding, medische en psychische zorg en bijstand.  Het voorziet in basismateriaal zoals kledij, voeding, bescherming en ook begeleiding naar andere betrokken diensten.  

Op dit ogenblik is er in Brussel al zo’n initiatief, daar komt er dagelijks een 200-tal vluchtelingen langs. Oostende zou ook een mogelijke plaats kunnen zijn. Want met het oog op een eventuele ferrylijn naar het Verenigd Koninkrijk, zou ook daar de mensensmokkel kunnen toenemen.

Gepubliceerd op 30 januari 2018 door Sofie D'Hulster 

Deel dit bericht via sociale media