Image Map

Vzw Humain geeft Europese Burgerschapsprijs door aan Europese leiders Jean-Claude Juncker en Donald Tusk - 9/10/2018

Vzw Humain geeft Europese Burgerschapsprijs door aan Europese leiders Jean-Claude Juncker en Donald Tusk. Niet wij, maar zij moeten herinnerd worden aan de fundamentele waarden waar Europa ooit voor stond.

vzw Humain ontvangt de Europese BurgerschapsprijsVzw Humain ontvangt vandaag de prijs voor de Europese burger als onderscheiding voor haar inzet voor mensen op de vlucht in Duinkerke, Calais en Brussel. Met deze prijs bekroont het Europees Parlement elk jaar projecten en initiatieven in Europa die de rechten van kwetsbare groepen in de samenleving beschermen en met hun dagelijkse activiteiten de gemeenschappelijke Europese waarden bevorderen.  

De organisatie is voorgedragen door Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE). “Ik ben heel fier en blij dat VZW Humain de EU Citizens Prize gewonnen heeft. Wij nomineerden hen, omdat het werk dat zij voor vluchtelingen verrichten van levensbelang is. Vele vrijwilligers zijn elke week in de weer om de noden in de kampen op te vangen.

Tevens duwen zij ons met de neus op de feiten, op de vele niet-begeleide minderjarigen die alleen in erbarmelijke omstandigheden trachten te overleven.”, zegt Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE).

“We zijn bijzonder blij met de waardering die we krijgen”, zegt vzw Humain voorzitter Sofie D'Hulster.  De prijs is een erkenning voor al onze vrijwilligers die zich elke week belangeloos inzetten voor de vluchtelingen. Bij de recentste bezoeken hebben ze opnieuw 600 mensen van een voedzame maaltijd voorzien, installeerden ze een mobiele douche voor vrouwen en kinderen en registreerden ze getuigenissen van politiegeweld, zowel in Frankrijk als in België. Deze maand is er een ongekende toename van nieuwe vluchtelingen en migranten die aankomen in Duinkerke, waarbij de lokale autoriteiten tussen 1500 en 1700 mensen schatten. Hulporganisaties hebben niet de capaciteit om aan de huidige behoeften te voldoen, omdat basisitems zoals tenten, slaapzakken en schoenen opraken. Ondanks het onvermoeibare werk van de vele vrijwilligers schiet de humanitaire hulp al jaren tekort.

Vzw Humain geeft daarom de prijs symbolisch door aan Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en President van de Europese Raad Donald Tusk. “Niet wij, maar zij moeten nu meer dan ooit herinnerd worden aan het absolute belang van de fundamentele waarden waar Europa ooit voor stond.” De gemeenschappelijke waarden die het Europees Parlement in de verf wilt zetten met deze Burgerschapsprijs worden met de voeten getreden. De Europese Unie en haar lidstaten kijken de andere kant op en zetten alleen nog in op het versterken van de buitengrenzen. “Wij zijn bezorgd over het toegenomen maatregelen om de fundamentele rechten van vluchtelingen verregaand in te krimpen. Vrijwilligers die hulp aanbieden worden gecriminaliseerd en vluchtelingen die vaak in handen zijn van smokkelnetwerken worden gewelddadig aangepakt.” 

"Het is een sterk en gedurfd signaal dat ze deze prijs doorgeven. Europa wordt reeds jaren geconfronteerd met een crisis van het huidige migratiebeleid. Nog steeds blijven broodnodige hervormingen uit en houdt de Raad Europa in een wurggreep. Niet-begeleide minderjarigen verdwijnen nog steeds. Het signaal dat VZW Humain vandaag uitzendt, is duidelijk. Europa moet politieke moed tonen en knopen doorhakken. Het is onze verantwoordelijkheid”, aldus Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE).

Vzw Humain hoopt dat de Europese leiders Juncker en Tusk laten zien dat ze deze crisis wel aankunnen. Dat ze werk maken van een menswaardige opvang en de bescherming bieden waar mensen rechten op hebben.  Vluchten is misschien wel één van de moeilijkste en meest ingrijpende beslissingen in iemands leven.

Zij hebben de macht om deze mensen uit de vicieuze cirkel van angst en wantrouwen te halen. “Wij hopen dat we bij Junker en Tusk ontvangen worden om onze boodschap persoonlijk over te brengen. De Europese Unie zegt eerbied te hebben voor de menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en de mensenrechten. Het is tijd dat ze die waarden niet alleen met prijzen uitdraagt, maar omzet in beleid,” besluit D’Hulster.

Gepubliceerd op 9 oktober 2018 door Rebecca Castermans en Sofie D'Hulster

Deel dit bericht via sociale media