Nieuw modderkamp in Duinkerke, een kwestie van tijd?

Frankrijk kiest uitsluitend voor repressie in de omgang met de vluchtelingen in Nord-Pas-De-Calais 
Het is een kwestie van tijd tot het geïmproviseerde kamp in het natuurgebied ‘Puythouck’ in Duinkerke uitgroeit tot een modderkamp zoals we het ons herinneren uit de winter van 2015. Er leven op dit moment 400 tot 500 mensen verstopt in de struiken van  het natuurgebied.  Onder hen leven jonge kinderen, niet-begeleide minderjarigen, vrouwen en personen met beperkingen.  De ordediensten vernietigen regelmatig de beschuttingen en de tenten’, zegt Sofie D’Hulster voorzitter van de Belgische mensenrechtenorganisatie vzw Humain. Ook hun bezittingen, zoals kledij, rugzakken en levensmiddelen, die vrijwilligersorganisaties uit noodzaak voorzien, worden systematisch vernield, vaak met pepperspray.  
 
Gedwongen evacuatie is alweer mislukt
Zo’n twee weken geleden werden 400 mensen gedwongen overgebracht naar opvangcentra in Frankrijk.  De verplichte evacuatie werd begeleid door meer dan 200 politieagenten (van de Mobiele Gendarmerie, de Franse Nationale politie CRS, en de Franse grenspolitie (PAF) en volgde op de beslissing van de Franse Minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb (Parti Socialiste) om het voormalige kamp, La Liniére niet te heropenen.  
 
‘De hele operatie is echter een mislukking te noemen want onze vrijwilligers stelden afgelopen weekend vast dat intussen tientallen mensen teruggekeerd zijn naar Duinkerke, om zich opnieuw in het struikgewas te verschuilen’, zegt D’Hulster. ‘Het is voor vzw Humain vooralsnog niet duidelijk waarom opnieuw zoveel mensen de officiële opvangplaatsen hebben verlaten. De schrik voor de ordediensten is bijzonder groot, maar er zijn ook getuigenissen over een totaal gebrek aan  informatie, anderen zouden  na vier dagen zonder enige vorm van communicatie op straat gezet zijn.... Dus stellen we ons de vraag: blijven mensen willens nillens vasthouden aan het idee om naar de UK te gaan, is de macht van de smokkelaars zo groot dat ze geen asiel mogen aanvragen in Frankrijk of zijn de asielprocedures zo onduidelijk en daarmee afschrikwekkend? 
 
Daar wil vzw Humain de komende weken meer over te weten komen. ‘We moeten beter weten welke omkadering de mensen krijgen bij hun aankomst in die officiële opvangcentra, om te kunnen begrijpen waarom ze weer wegvluchten’ zegt D’Hulster. Alleen op die manier kan het beleid een gepast antwoord geven. Door repressie en gedwongen evacuatie creëer je alvast geen vertrouwen in het opvangsysteem, zoveel is duidelijk.  
 
Maar een nieuw kamp is ook geen optie
vzw Humain is net zo min voorstander van een nieuw vluchtelingenkamp in Duinkerke. “Het is nooit een structurele oplossing en bovendien was het kamp La Linière geen humanitair kamp volgens de internationale richtlijnen’, zegt D’Hulster nog. De veiligheid, de toegang tot informatie en de gezondheidszorg waren onvoldoende gegarandeerd. 
 
Maar ook nu ontbreekt weer elke vorm van informatievoorziening over asielprocedures voor  gestrande mensen in Nord-Pas de Calais. We moeten af van situaties waarbij mensen voortdurend speelbal worden van repressie, hetzij door mensensmokkelaars hetzij door de lokale ordediensten.  Deze onveilige omstandigheden en het gebrek aan basisvoorzieningen baart vzw Humain grote zorgen.  We pleiten we dan ook dat er zo snel mogelijk een oplossing komt voor alle mensen in Puythouck, Duinkerke. Een dringende multidisciplinaire aanpak dringt zich op nu de winter voor de deur staat. 
 
Frankrijk moet  van het beschermen van de meest kwetsbare mensen in de regio een absolute prioriteit maken.  Dit door het installeren van beschermde zones voor kinderen, niet-begeleide minderjarigen, vrouwen en personen met een beperking.  Ook het verschaffen van correcte asielinformatie op verschillende locaties in de regio waar iedere asielzoeker contact kan leggen met professionals moet een vanzelfsprekendheid zijn.  
Gepubliceerd op 2 oktober 2017 door Sofie D'Hulster en Patrick Legein
 
Deel dit bericht via sociale media