Image Map

Nieuw migrantenkamp in Noord-Frankrijk: "De condities hier zijn mensonwaardig" - De Redactie

In Grande-Synthe, bij de Noord-Franse havenstad Duinkerke, is een nieuw migrantenkamp ontstaan, nauwelijks een half jaar nadat het officiële kamp La Linière vlakbij is afgebrand. Enkele honderden migranten proberen er te overleven in ronduit erbarmelijke omstandigheden, verstoken van de meest essentiële hulp. De Franse overheid beperkt zich hoofdzakelijk tot - soms gewelddadige - politieoptredens die tot doel hebben de migranten weg te jagen. Hulporganisaties trekken aan de alarmbel. Verslag van een bezoek aan de "jungle" van Duinkerke.
Het meer van Puythouck ligt geprangd tussen een winkelcentrum en de A16-autosnelweg van België richting Calais en de haven van Duinkerke. Op een vakantiemiddag windsurfen enkele jongeren op het water, en rond een meer loopt een wandelpad. Op het eerste zicht doet niets vermoeden dat in het dichte struikgewas rond het meer enkele honderden migranten huizen, in de hoop ooit Groot-Brittannië te bereiken, het beloofde land.
 
In de schaduw van de Auchan-hypermarkt waar ook veel Belgen wat Franse wijn komen inslaan, worden we aangesproken door Waqaskham, een jonge Pakistaan. 16 is hij, zegt hij, maar hij ziet er ouder uit. "Kan u mij helpen? Ik ben mijn portefeuille met mijn papieren en 75 euro kwijtgeraakt." Patrick Legein van vzw Humain staat machteloos. "Ik bekijk straks wat ik voor je kan doen, maar ik zal je al een kop koffie of thee aanbieden
 
Deel dit bericht via sociale media