Image Map

Kamp in Duinkerke volledig ontruimd

17/9/2019 - Deze morgen werden meer dan duizend mensen weggehaald in het kamp van Grande-Synte. De Franse ordediensten waren al vroeg in de ochtend in grote getale aanwezig.  Families met kinderen werden als eerste verzameld en op verschillende bussen gezet. Ze werden verspreid over verschillende opvangplaatsen in Frankrijk. De ontruiming verliep sereen en vlot, mensen gingen rustig mee. Hulpverleners en organisaties die de gezinnen en families opvolgen waren aanwezig maar dienden op een perimeter afstand te blijven.

De grootste bekommernis die mensen op de vlucht hebben is dat ze absoluut geen informatie krijgen over de locaties waar ze naartoe gebracht worden en wat voor hun mogelijke volgende stappen zijn. Vzw Humain deelt de bezorgdheid over het ontbreken van informatie. Telkens weer stellen we vast dat de overheid niet wil samenwerken met hulpverleners die sommige gezinnen al maanden opvolgen en goed weten wat de grootste basisnoden zijn.  

Daarnaast zijn we ook bezorgd over het lot van de niet-begeleide minderjarigen en de rol van mensensmokkelaars tijdens een dergelijke ontruiming. Zij infiltreren vaak in de opvanginitiatieven, waardoor de mensen op de vlucht de rust niet vinden om een gedegen beslissing te nemen.  De ontruiming werd bevolen door de rechtbank van Rijsel omdat de leefomstandigheden in het kamp een gevaar vormden voor de volksgezondheid en de veiligheid. De burgemeester van Grande-Synthe noemde de ontruiming “in het belang van de vluchtelingen”. Het is nu afwachten hoe de situatie de komende dagen evolueert.

Gepubliceerd op 17/9/2019 door Sarah Verhofstadt en Sofie D'Hulster | vzw HUMAIN

Deel dit bericht via sociale media