Image Map

Jeugdhuis Lodejo en vzw Humain openen 'LODEPOT', een depot met hulpgoederen voor mensen op de vlucht

Jeugdhuis Lodejo en vzw Humain zijn bijzonder verheugd dat ze het officiële startschot kunnen geven van ‘Lodepot’, waar voeding en goederen worden ingezameld voor mensen op de vlucht.  

Het lokaal boven het jeugdhuis stond al even leeg en leent zich perfect tot stockageruimte voor hulpgoederen. Maar het is niet louter ‘een ruimte ter beschikking stellen’, zegt Koen Mertens, coördinator van Jeugdhuis Lodejo. Het maatschappelijk doel is voor ons een heel belangrijke insteek.  Op deze manier willen we jongeren bewust maken van de thematiek rond mensen op de vlucht.  We zien nu al heel wat jongeren uit Lochristi en Oostakker die zich willen ontfermen over de inzamelacties en het sorteren van het binnengebrachte materiaal. Jongeren zijn wel degelijk begaan met mensen die leven in nood. “We staan volledig achter de doelstellingen van het project en de visie van vzw Humain”, zegt Mertens. Het is een organisatie die strijdt voor mensenrechten en die gelijke kansen wil bevorderen.  Ze leveren humanitaire bijstand aan mensen in nood door voedsel en materiële hulp aan te bieden en trachten met vrijwilligers het leven in de vluchtelingenkampen wat draaglijker te maken. Maar wat ook belangrijk is, is dat ze willen wegen op het beleid en ze de vaak negatieve beeldvorming van mensen op de vlucht bijsturen.

Een warme golf van solidariteit

Nadat Sofie D’Hulster, voorzitter van vzw Humain te gast was in Van Gils & Gasten en er de schandalige en erbarmelijke omstandigheden aankaartte, ontstond er een warme golf van solidariteit bij heel wat mensen. De voorbije weken werd vzw Humain overstelpt met warme en positieve reacties. Dekens, warme kledij, verzorgingsproducten, voeding... er werd ondertussen al heel wat ingezameld en naar de kampen gebracht. Het nijpend tekort aan een locatie om alles tijdelijk te stockeren is opgelost doordat het jeugdhuis zich mee wil ontfermen. “‘Lodepot‘ wordt een depot waar goederen worden ingezameld en gesorteerd en alles wordt binnen de twee weken weggebracht naar de kampen in Noord-Frankrijk”, zegt Patrick Legein, vervangend woordvoerder van vzw Humain. Daar leven honderden mensen in nood die afhankelijk zijn van hulporganisaties en van de goodwill van verontruste burgers.

Vorige week kregen we een eerste gigantische lading aan materiaal binnen. In een mum van tijd stond ons lokaal vol, zeggen Els Eggermont & Lotte De Mulder in koor. Deze twee dames zullen zich ontfermen over het reilen en zeilen van Lodepot. “We wisten dat vzw Humain dringend een locatie als inzamel- en sorteerplaats zocht. We trokken onze stoute schoenen aan en we zijn beginnen rondvragen. Niet veel later zaten we met zijn allen rond de tafel om de afspraken vast te leggen. Gelukkig maar, want de situatie in de kampen is er problematisch en goederen zijn schaars. Op deze manier willen we samen met de jongeren van het jeugdhuis ons steentje bijdragen”, besluiten ze.

Praktisch: je kan iedere woensdagavond tussen 19u en 21u terecht in Lodepot, Dorp-Oost 1 in Lochristi, met ingezameld materiaal en voeding - lodepot@vzwhumain.org

Gepubliceerd op 09/02/2017 door Patrick Legein

 

Deel dit bericht via sociale media