Image Map

13 jongeren uit 7 Vlaamse scholen gaan met vzw Humain poolshoogte nemen van de situatie waarin vluchtelingen overleven

13 jongeren uit 7 Vlaamse scholen gaan met vzw Humain poolshoogte nemen van de situatie waarin vluchtelingen overleven
vzw Humain is changemaker in het project Road of Change

Op zaterdag 6 januari 2017 trekken 14 jongeren en hun leraars uit 7 diverse middelbare scholen in Vlaanderen onder leiding van vzw Humain naar Calais, Duinkerke en Steenvoorde om er humanitaire bijstand te verlenen aan mensen op de vlucht.  De  jongeren en leraars zullen langs de grenzen van Europa trekken op zoek naar antwoorden in het huidige asiel- en migratieverhaal.

Alles kadert in het project #RoadofChange in samenwerking met Vluchtelngenwerk Vlaanderen en de Bond Zonder Naam.  Alvorens ze richting de Balkan trekken willen ze in kaart brengen wat de uitdagingen zijn aan onze grenzen en ontdekken welke organisaties hier een verschil maken. 

‘Wij zijn bijzonder blij dat we mogen meewerken aan dit project’, zegt Sofie D'Hulster, voorzitter van vzw Humain. ‘We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om jongeren actief te betrekken bij het thema vluchtelingen. Ze worden geconfronteerd met een waaier aan informatie waarbij ze niet altijd weten wat ze moeten geloven.'


Het zal een pakkende ervaring worden.  We trekken met 3 researchteams en 2 kookploegen naar drie locaties (Calais, Duinkerke en Steenvoorde) waar nog veel transitvluchtelingen op straat leven. Er zitten ook niet begeleide minderjarigen bij dus de ontmoeting met leeftijdsgenoten zal zeker confronterend zijn. In het opvangcentrum in Duinkerke zitten voornamelijk jonge gezinnen met kinderen. Daar wordt een kinderactiviteit voorzien. 

Wie nog tussen het struikgewas verblijft, wordt nog steeds opgejaagd door de politiediensten. Ook de toegang tot drinkbaar water is op sommige plaatsen afgesloten. Morele steun, voedsel en kledij komen alweer uitsluitend van hulporganisaties en burgers.  

 

De belangrijkste boodschap die we vanuit vzw Humain willen meegeven aan de jongeren van ‘Road of Change’ is, dat ze waakzaam moeten zijn voor de verschillende manieren waarop overheden omgaan met mensen op de vlucht. We willen hen bewust maken van de noodzaak van een beleid waarin mensenrechten centraal staan, maar ook wijzen op de kracht van burgers en vrijwilligers die zich keihard inzetten om met vluchtelingen die rechten af te dwingen.

Tijdens het bezoek vragen we aandacht voor de vaak onmenselijke en uitzichtloze situatie waarin mensen op de vlucht, gestrand in Calais, Duinkerke en Steenvoorde, vaak verkeren. We ontdekken er wat de werkelijke situatie is om zo weg te gaan van het zwart-wit denken in het verhaal van mensen op de vlucht.

Meer informatie vind je hier;
https://www.vluchtelingenwerk.be/blog/changemaker-vzw-humain-doet-mee-met-road-of-change

Gepubliceerd op 5 januari 2018 door Sofie D'Hulster 

 

Deel dit bericht via sociale media