Image Map

Gestrande hoop - Hongarije

Sinds september 2015 doet Hongarije er alles aan om vluchtelingen en migranten koste wat het kost buiten zijn grenzen te houden. Fysieke en wettelijke hindernissen beperken niet alleen de toegang tot het Hongaarse grondgebied, maar ook tot een eerlijke asielprocedure. 
 
Hekken werden geïnstalleerd aan de zuidelijke grenzen met Servië en Kroatië. Daarnaast maakten een aantal wetswijzigingen het mogelijk asielzoekers terug te sturen naar derde landen, of onmiddellijk uit te zetten indien zij het land illegaal binnenkwamen. In het rapport 'Stranded hope: Hungary’s sustained attack on the rights of refugees and migrants toont Amnesty International' aan dat deze politiek gepaard gaat met buitensporig geweld en onwettige detenties, en een schending vormt van internationale en Europese regelgeving.
 
Angstcampagne
Bij het sluiten van de grenzen werden ‘transitzones’ geïnstalleerd aan twee grensovergangen: metalen containers voor het behandelen van asielaanvragen en opvangen van asielzoekers. Hier worden dagelijks slechts 30 personen toegelaten. Honderden anderen verblijven intussen in onmenselijke omstandigheden in overvolle Servische centra of in geïmproviseerde kampen.
 
In de transitzone worden mannen die zonder familie reizen vaak onwettig vastgehouden tot 4 weken. Hun aanvragen worden meestal onontvankelijk verklaard omdat ze binnenkwamen langs Servië, een ‘veilig derde land’. Nochtans vangt Servië hen niet formeel terug op en voorziet het land geen toegang tot een eerlijk en individueel asielproces. Wie toch door de ‘transitzone’ geraakt, komt terecht in een asielcentrum, waar omstandigheden erbarmelijk zijn. Gebrek aan basisvoorzieningen, te weinig tolken, complexe procedures, veelvuldige detenties, gewelddaden en bedreigingen zijn standaard.
 
De wettelijke manieren om het land binnen te geraken zijn dus extreem beperkt. Wie toch tracht de grens illegaal over te steken, kan onmiddellijk worden uitgezet, vaak door middel van buitensporig geweld. Duizenden asielzoekers zijn zo het slachtoffer van gewelddadig misbruik, illegale push backs en onwettelijke detentie. Deze onmenselijke behandeling van asielzoekers vormt een doelbewuste strategie om vluchtelingen en migranten af te schrikken.
 
Schengen 2.0
Deze angstcampagne wordt niet enkel aan de grenzen, maar ook binnen Hongarije gevoerd. Via reclameborden, radio, TV en geschreven pers worden anti-immigratieboodschappen verspreid die vluchtelingen en migranten in verband brengen met terrorisme en andere gewelddaden.
 
Op 2 oktober 2016 kunnen Hongaren zich in een referendum uitspreken tegen het Europese spreidingsplan. Premier Orbán verzet zich namelijk tegen iedere Europese inspanning om veilige en wettelijke routes te installeren voor vluchtelingen, of om de verantwoordelijkheid voor hun opvang gelijker te verdelen tussen de Europese lidstaten. De Hongaarse regering promoot zelfs dit zelfverklaarde Hongaarse model van militarisering, criminalisering en isolering, onder de titel ‘Schengen 2.0’, als een oplossing voor de vluchtelingencrisis op verschillende Europese fora.
 
Kritiek
Als gevolg van deze Hongaarse politiek spraken verschillende nationale rechtbanken binnen Europa zich uit tegen transfers van vluchtelingen naar Hongarije in het kader van de Dublin-reguleringen. Een inbreukprocedure werd binnen de Europese Commissie in gang gezet tegen Hongarije, wegens het niet naleven van EU wetgeving. Amnesty eist dat deze procedure wordt afgerond en dat Hongarije aansprakelijk wordt gesteld en het asielbeleid in lijn brengt met internationale en Europese wetgeving.
 
 

 

Deel dit bericht via sociale media